hypotheek

Hoe kan je op een eenvoudige manier jouw hypotheek berekenen?

Het kopen van een huis is één van de grootste financiële beslissingen die we kunnen maken. Echter, voordat we huizen gaan bezichtigen, is het belangrijk om te weten hoeveel hypotheek we kunnen krijgen en wat onze maandelijkse hypotheeklasten kunnen zijn. In deze blog zal ik je een eenvoudige manier laten zien om jouw hypotheek te berekenen.

Bepaal jouw bruto jaarinkomen

Om jouw hypotheek te berekenen, moet je eerst jouw bruto jaarinkomen weten. Dit is het totale bedrag dat je verdient voordat belastingen en aftrekposten worden afgetrokken. Meestal kan je jouw bruto jaarinkomen vinden op jouw loonstrook of jaaropgave. Als je niet zeker bent van jouw inkomsten, kan je altijd contact opnemen met jouw werkgever.

Bereken de maximale hypotheek

Nu je jouw bruto jaarinkomen kent, kan je de maximale hypotheek berekenen. De maximale hypotheek is het bedrag dat je maximaal kunt lenen op basis van jouw inkomsten. Je kan dit gemakkelijk berekenen met een online hypotheek calculator. Voer jouw inkomen, de gewenste hypotheekvorm en een huidige rentestand in en de calculator doet de rest.

Bereken de maandelijkse hypotheeklasten

Nu je weet hoeveel je maximaal kunt lenen, is het tijd om te berekenen wat jouw maandelijkse hypotheeklasten kunnen zijn. Je kan dit doen met een online hypotheek calculator of met de volgende formule: hypotheekbedrag x rentepercentage / 12. Dit geeft jou een idee van wat je elke maand aan hypotheeklasten kan verwachten.

Houd rekening met extra kosten

Naast jouw maandelijkse hypotheeklasten zijn er ook andere kosten waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de maandelijkse premie voor notariskosten, een overlijdensrisicoverzekering en andere eenmalige kosten. Deze kosten kunnen jouw maandelijkse lasten aanzienlijk verhogen, dus wees hierop voorbereid.

Praat met een hypotheekadviseur

Als je nog steeds onzeker bent over de berekening van jouw hypotheek, aarzel dan niet om contact op te nemen met een hypotheekadviseur, bijvoorbeeld op unive.nl. Zij kunnen jou helpen jouw maximale hypotheek te bepalen en jou adviseren over de beste hypotheekvorm en rente voor jouw situatie. Het kan jou in de toekomst veel geld besparen.

Hoewel het berekenen van jouw hypotheek misschien intimiderend lijkt, is het eigenlijk heel eenvoudig. Door gebruik te maken van online hypotheek berekeningstools of door een formule te gebruiken, kan je snel en gemakkelijk jouw maximale hypotheek en maandelijkse lasten berekenen. Wees echter voorbereid op extra kosten en praat met een hypotheekadviseur als je vragen hebt. Succes met het kopen van jouw droomhuis!

Hypotheek