Tweede spoor re-integratie

Wanneer is tweede spoor re-integratie de juiste stap voor jou?

Is tweede spoor re-integratie de juiste stap?

Werken speelt een belangrijke rol in ons leven, maar soms kan ziekte of langdurige afwezigheid ertoe leiden dat je je huidige functie niet meer kunt uitoefenen. Als je langdurig ziek bent en niet meer in staat bent om terug te keren naar je oude functie, kan het tijd zijn om te overwegen of tweede spoor re-integratie de juiste stap voor jou is. Maar wat houdt tweede spoor re-integratie precies in en wanneer is het de beste keuze? Je leest het in dit blog!

Wat is tweede spoor re-integratie

Tweede spoor re-integratie is een proces waarbij je, als je niet kunt terugkeren naar je oude functie bij je huidige werkgever, wordt geholpen om werk te vinden in een andere functie binnen een ander bedrijf. Dit traject wordt ingezet als blijkt dat re-integratie in het eerste spoor (terugkeer naar je eigen werk of ander passend werk bij dezelfde werkgever) niet mogelijk is. Het doel van tweede spoor re-integratie is om je weer aan het werk te krijgen, zodat je kunt blijven deelnemen aan het arbeidsproces en zelfredzaam blijft.

Wanneer wordt tweede spoor re-integratie ingezet?

Tweede spoor re-integratie wordt meestal overwogen in de volgende situaties:
  • Je hebt last van een langdurige ziekte of beperking, waardoor je niet meer in staat bent om je eigen functie of een passende functie binnen je huidige organisatie uit te oefenen.
  • Er is geen passende functie binnen het bedrijf die aansluit bij je beperkingen en mogelijkheden.
  • Alle mogelijkheden binnen het eerste spoor zijn niet succesvol gebleken.

Hoe weet je of tweede spoor re-integratie geschikt voor je is?

Het bepalen of tweede spoor re-integratie de juiste stap is, kan lastig zijn. Overweeg samen met je arts of bedrijfsarts of het realistisch is om terug te keren naar je huidige functie of een aangepaste rol binnen hetzelfde bedrijf. Als dit niet haalbaar is vanwege je gezondheidstoestand, kan tweede spoor re-integratie een logische volgende stap zijn. Bespreek je situatie ook met je werkgever en de arbodienst. Zij kunnen je inzicht geven in de mogelijkheden binnen het bedrijf en helpen bepalen of er andere functies zijn die passen bij jouw beperkingen en capaciteiten. Schakel eventueel een re-integratiecoach in die je kan begeleiden bij het verkennen van andere carrièremogelijkheden. Onthoud dat het belangrijkste doel is om een rol te vinden die je in staat stelt om gezond en gelukkig te blijven werken. Lees ook: waarom is werk vinden voor ouderen zo lastig?