hoeveel kan ik lenen

Hoeveel kan ik lenen? Hier hangt het vanaf

Benieuwd of je een bedrag kunt lenen van de bank? Misschien wel. Als je een grote uitgave wil doen of een andere schuld wil aflossen dan denk je nu misschien wel: hoeveel kan ik lenen? Voor een exact antwoord op die vraag moet je altijd bij een bank of andere aanbieder van leningen aankloppen. Er zijn echter wel een aantal factoren die vrijwel altijd meetellen.

hoeveel kan ik lenen

Je inkomen

Het is goed om te realiseren dat als je geen eigen inkomen hebt je heel waarschijnlijk ook geen lening kunt krijgen. Iemand met een uitkering heeft bijvoorbeeld weinig te besteden en bovendien geen perspectief dat daar op korte termijn verandering in komt. Het is dan voor een bank een te groot risico dat het geld niet meer terugkomt en dus lenen ze geen geld aan mensen met een uitkering. De uitzondering zijn studenten die leven van studiefinanciering. Zij hebben een perspectief van een hoger inkomen op relatief korte termijn en kunnen dus wel geld lenen als ze dit nodig hebben, al zal het geen ton zijn.

hoeveel kan ik lenen

Je vermogen

Het maakt verder nog uit of je veel vermogen hebt. Als je niet per se een vast inkomen of goede baan hebt maar wel veel vermogen waarop je de lening kunt baseren dan kun je soms alsnog geld lenen. Bijvoorbeeld omdat je een goed gevulde beleggersrekening hebt of een reeks panden in je bezit waar inkomen uitkomt in de vorm van huur. Natuurlijk spelen de looptijd van de lening en de hoogte van het bedrag ook mee in of je wel of niet in aanmerking komt hiervoor.