Böhler lasdraad

Wat betekent een gasgevulde lasdraad?

Een Böhler lasdraad heb je ook in een gasgevulde uitvoering, maar is deze benaming ook juist? Eigenlijk niet want de draad is niet gasgevuld, de term wordt gebruikt om aan te geven dat je MIG kunt lassen zonder gas erbij te gebruiken. Maar hoe zit het dan echt met gevulde lasdraad, de kern van de lasdraad is gevuld met poeder. De poeder kun je vergelijken met de mantel die aan de buitenkant van een laselektrode zit, wanneer je last verbrand het poeder en vormt een gas waarbij de zuurstof wordt verdreven.

Gaat lassen met een gevulde lasdraad goed?

Met een  Böhler  lasdraad die gevuld is kun je prima als hobbyist lassen, maar het resultaat is niet zo mooi als lassen met een normale lasdraad en gas. Met gasgevulde draad heb je over het algemeen last van spetters, en er vormt zich een slak die je wel zal moeten borstelen. Het gebruik van een gevulde lasdraad heeft ook voordelen, wanneer het hard waait kun je ook eenvoudig lassen. Met een gas uit een gasfles waait meestal het gas weg waardoor lassen onmogelijk is.

Böhler lasdraad

Hoe gebruik je een gevulde lasdraad?

Het is belangrijk om te weten dat je de lasdraad altijd op de min pool van het lasapparaat gebruikt. De migtoorts sluit je aan op de min kant, en de massakabel op de plus kant. Het proces is precies andersom als met normaal MIG lassen. Doe je dit niet dan zal je merken dat het lassen niet lekker loopt, en je zeer veel spetters zal ervaren tijdens het lassen. Veel goedkope lasapparaten kunnen alleen werken met gevulde lasdraad.