Hoe word je een succesvolle ZZP’er?

Of je nu net begint met ZZP’en of inmiddels al wat langer bezig bent; er zijn altijd wel dingen die beter kunnen. Wil jij door het leven als succesvolle ZZP’er? Dan heb je vast baat bij onderstaande tips. 

Doe aan zelfreflectie

Als ZZP’er werk je vaak alleen, en dus krijg je waarschijnlijk weinig tot geen feedback op wat je doet. Om die reden is het verstandig om regelmatig aan zelfreflectie te doen. Waar zitten jouw verbeterpunten en wat gaat er wél goed? Ben je ergens niet zo goed in, dan kun je ervoor kiezen cursussen te doen om deze ‘gaten’ op te vullen. Zo heb je niet per se aanvullend personeel nodig maar kun je alles in je eentje blijven doen.

Creëer een goede werkomgeving

Een goede werkomgeving is erg belangrijk, om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. Creer een plek voor jezelf waar je niet afgeleid wordt door bijvoorbeeld een televisie. Ook is het goed om je bureau zo netjes mogelijk te houden. Rondslingerende spullen zorgen er al gauw voor dat je uit je concentratie geraakt. Ben je productiever als je onder de mensen bent? Tegenwoordig kun je ook terecht op ZZP flexplekken. Op die manier werk je samen met andere ondernemers in een ruimte en kun je eventueel samenwerken. 

Krijg je financiën op orde

Zorg ervoor dat je boekhouding op orde is. Let er ook goed op dat je alle benodigde verzekeringen afsluit. Er zijn veel verschillende verzekeringen, waaronder bijvoorbeeld een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een bedrijfsschadeverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzpers (kijk op https://tulpenfonds.nl/ voor meer informatie over dit onderwerp). 

Creëer daarnaast ook een financiële buffer voor jezelf. Ben je ziek of kun je tijdelijk even geen opdrachten aannemen, dan zul je deze buffer zeker nodig gaan hebben. Voorkom met deze financiële buffer dat je in de problemen komt.